Dopady_na_rodiny

Balíček najviac pocítia rodiny so stredným príjmom

  • 4. 10. 2024

Prinášame prvé vyhodnotenie vplyvov vybraných opatrení prijatého balíka opatrení na rodiny.

Všetky informácie súvisiace s konsolidáciu nájdete tu.

Vplyvom prijatých opatrení v roku 2025 disponibilné príjmy pre priemernú rodinu poklesnú bezprostredne o 1,5 % alebo o 270 eur ročne. V peňažnom vyjadrení prirodzene najviac poklesnú príjmy rodinám v najvyššom príjmovom decile. V relatívnom poňatí, teda v percentuálnom znížení disponibilných príjmov, zaznamenajú najvyšší pokles rodiny nachádzajúce sa uprostred príjmového rebríčka (okolo 2 %).

K celkovému poklesu v disponibilných príjmoch pre priemernú rodinu ročne najviac prispeje úprava rodičovského dôchodku, nasledované zmenami v DPH a daňovom bonuse na dieťa.

Hodnotené boli len priame vplyvy zakotvené v novej legislatíve. Neboli zohľadnené predchádzajúce legislatívne opatrenia ako napr. plný 13. dôchodok. Dodatočný vplyv môže prísť aj z ďalších efektov (napr. dodatočný prenos záťaže ostatných subjektov ovplyvnených zmenou DPH, zvýšenou DPPO, transakčnou daňou a podobne) na rodiny. Tieto vplyvy takisto neboli zohľadnené.

Balicek_najviac_poctia_rodiny_s_detmi

Pozn.: Na osi x je v grafe zobrazený ekvivalentný disponibilný ročný príjem prepočítaný na jedného člena rodiny. Počet členov je určený modifikovanou OECD škálou (váha 1 pre prvého dospelého, váha 0,5 pre každého ďalšieho dospelého člena a váha 0,3 pre každé dieťa mladšie ako 14 rokov).