Konsolidacia

Celkový výnos z balíčka opatrení môže byť nižší

  • 3. 10. 2024

Aktualizujeme odhad veľkosti opatrení v pripravovanom balíčku opatrení podľa zmien, ako odzneli na Výbore NR SR pre financie a rozpočet. Podľa nášho prepočtu by celková suma opatrení takto vystavaného balíčka mohla v budúcom roku dosiahnuť 2,56 mld. eur. Na príjmovej stránke, cez ktorú môže vláda získať až 1,92 mld. eur, je najvýznamnejším opatrením zmena v DPH. Výnos z tohto opatrenia odhadujeme na 712 mil. eur. V porovnaní s prvým návrhom balíčka sa úloha DPH v celej konsolidácii zmenšila, vláda ešte v prvej verzii balíčka počítala s výnosom cez miliardu eur. Jej váha v balíčku poklesla vďaka nárastu podielu tovarov a služieb v nižších sadzbách. Významnú časť zvýšeného výnosu DPH pokryjú nie iba domácnosti, ale aj verejné inštitúcie, ktoré tiež platia DPH.

Druhým najvýznamnejšími opatrením je zvýšenie dane z príjmov pre firmy s príjmom nad 5 mil. eur na 24 %, ktoré by mohlo priniesť až pol miliardy eur. Len o niečo menej vynesie daň z finančných transakcií.

Výrazná zmena štruktúry balíka opatrení môže mať vplyv aj na makroekonomický vývoj, čo náš predbežný odhad ešte nezahŕňa (zvýšenie daní z príjmu môže znamenať vyšší negatívny dopad na dlhodobý ekonomický rast než zvýšenie dane zo spotreby).

Na výdavkovej strane sú najväčšími opatreniami zmena v rodičovskom dôchodku, s odstupom jednoročná nižšia valorizácia platov v zdravotníctve a reforma daňového bonusu na deti.

Balíček obsahuje aj dekonsolidačné opatrenia, ide najmä o zníženie sadzby DPPO pre malé firmy a navýšenie hranice pre jej uplatnenie.

Vládny odhad veľkosti balíčka opatrení je na úrovni 2,7 mld. eur. Rozdiel medzi oboma odhadmi je najmä v nižšom odhadovanom výnose z DPH a dani z finančných transakcií.

Vzhľadom na deklarovanú veľkosť konsolidácie na úrovni 1,7 mld. prijatie tohto celého balíčka vytvára priestor pre nové výdavky a/alebo zohľadnenie rizík možného nenaplnenia celkového dopadu balíčka. Nižší predbežný odhad RRZ indikuje, že vytvorenie rezervy voči predpokladanému celkovému vplyvu balíčka na verejné financie možno považovať za vhodné opatrenie, no len vtedy, ak prípadná rezerva bude využitá výhradne na zlepšenie stavu verejných financií, čím by sa znížil rozsah potrebnej konsolidácie v ďalších rokoch.

Vzhľadom na to, že viaceré opatrenia negatívne ovplyvnia hospodárenie verejnej správy (zvýšená DPH, nižšie príjmy z dividend z dôvodu vyššieho DPPO), môže byť čistý pozitívny vplyv nižší. Čistý vplyv bude možné vyhodnotiť po predstavení návrhu rozpočtu verejnej správy.

Konsolidacne_balicky